Beleggingen in drie jaar met bijna de helft toegenomen

Ton Hermans

24/03/2022

De waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens is de afgelopen drie jaar met bijna de helft (46%) gestegen. Dat zegt De Nederlandsche Bank in zijn nieuwste publicatie.

Deze indrukwekkende groei komt vooral door koerswinst, maar het aantal beleggers is ook flink toegenomen. In 2021 en 2021 groeide de hoeveelheid beleggers in Nederland met respectievelijk 11 en 12 procent tot zo'n 1,9 miljoen huishoudens.

Twee oorzaken

Beleggen is momenteel erg populair, zo bevestigen de nieuwe cijfers van DNB. Dat heeft twee oorzaken.

Mensen willen meer rendement maken nu banken geen rente op spaargeld geven. Maar wat ook meespeelt, is dat beleggen veel toegankelijker is geworden voor een grotere groep Nederlanders.

Waar wordt in belegd?

Volgens DNB zit het vermogen van beleggende Nederlanders voor het grootste deel in beleggingsfondsen, opgeteld zo'n 117 miljard euro. 63 miljard is gestoken in beursgenoteerde aandelen en 5 miljard in obligaties.

In totaal gaat het dus om 185 miljard euro. Daarvan zit bijna de helft in Nederlandse aandelen. Buitenlands bezit schuilt voornamelijk in de VS (13 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (8,4 miljard).

Frankrijk, Duitsland en China volgen op grote afstand en zijn voor de Nederlandse belegger ongeveer even groot (2 miljard of minder).

Shell is het populairste bedrijf met een belegde waarde van 4,5 miljard euro.

Een derde gaat naar technologie

Wat betreft bedrijfstakken kiest de Nederlander vooral voor technologie. Eind 2028 zat nog 15% van het aandelenbezit in de techsector, inmiddels is dat opgelopen tot 32%. Hier is ASML de grootste partij, maar ook Apple, ASM International, Microsoft en Tesla zijn geliefd.

Een kwart van de Nederlandse beleggingen gaat naar de nummer 2 van de bedrijfstakken: financiën en verzekeringen.

Meetmoment was eind 2021

In de cijfers van DNB is nog geen rekening gehouden met de beursverliezen in de eerste maanden van dit jaar, de opgelopen inflatie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Deze crisis zal ongetwijfeld effect hebben op de beleggingswaarde en het aantal beleggers in 2022.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 24 maart 2022; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook: 

» Wat verwachten beleggers van 2022?

» Veel nieuwe beleggers door covid en lage spaarrente

» Vijf manieren om als belegger te reageren op een crisis