beleggenvergelijking.nl
Home Sparen

Vergelijk de spaarrentes van betrouwbare Nederlandse banken. Je kunt deze spaarrekeningen eenvoudig online openen. Je spaargeld is steeds tot €100.000 gegarandeerd.

Je ziet een korte review als je op Lees verder klikt. Vanuit de review kun je de spaarrekening openen.

Voordelige spaarrekeningen in Nederland

0,25%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Biedt een basisrente over het hele saldo, plus een bonusrente over het laagste bedrag van het afgelopen kwartaal.

0,25%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Degelijke Nederlandse bank die al jaren een goede rente biedt zonder beperkende voorwaarden. Eenvoudig online te openen.

0,22%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Relatief hoge rente voor een vrij opneembare spaarrekening. Je kunt dus op elk moment aan je geld. Ook aan de opgebouwde rente.

0,20%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Makkelijk te openen internetspaarrekening zonder restricties. Je kunt altijd geld opnemen of storten. De rente wordt per maand uitgekeerd.

0,15%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Degelijke spaarrekening van de bekende Nederlandse verzekeraar. Je tegoeden zijn direct opneembaar. De rente wordt elke maand uitgekeerd.

0,15%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Gemakkelijk aan te vragen en met een eenvoudige website. Je geld staat bij een dochter van ABN Amro.

0,15%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Pure internetspaarrekening met prima rente, zonder onnodige extra's. Het spaartegoed is altijd vrij opneembaar.

0,12%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Vrij opneembare spaarrekening met een hoge rente. Je moet wel elke maand minimaal €50 overmaken, maximaal €500.

0,07%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Vrij opneembaar en een veel hogere rente dan bij de andere grote banken. Deze spaarrekening is te koppelen aan je bestaande betaalrekening.

0,05%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Sparen met oog voor mens, dier en leefomgeving. ASN Bank houdt rekening met vijf duurzaamheidsthema's. Het spaargeld is vrij opneembaar.


Sparen of beleggen?

Beleggen gaat gepaard met risico's, sparen niet of nauwelijks. Aan de andere kant geeft beleggen wel kans op een hoger rendement. Het is altijd verstandig om een deel van je vermogen op een spaarrekening te hebben staan. Zo heb je altijd geld achter de hand en hoef je geen aandelen te verkopen om geld vrij te maken. Zo kun je met een gerust hart met een ander deel van je vermogen wat risico nemen.

Zoeken naar de hoogste rente

Sparen bij dezelfde bank waar je ook een betaalrekening hebt, is een makkelijke keuze. Maar als je bankiert bij een van de grote banken, is dat meestal niet de gunstigste keuze. Op deze pagina vind je alternatieven die meer opleveren.

Depositogarantiestelsel

Sparen is een veilige vorm van vermogensopbouw dankzij het depositogarantiestelsel. Dit zorgt ervoor dat je het geld op een spaarrekening tot 100.000 euro terugkrijgt, ook als de bank failliet gaat. Dat is een garantie van De Nederlandsche Bank (DNB). De voorwaarde is dat de betreffende bank een vergunning heeft van DNB.

Het garantiebedrag geldt per rekeninghouder per bank. Voor een en/of-rekeningen geldt het dubbele bedrag, omdat deze op twee namen staat.

Het heeft geen zin om een bedrag hoger dan 100.000 euro over meer rekeningen bij dezelfde bank te spreiden. Het is wel effectief om een hoger bedrag over meer banken te verdelen. Let op dat je banken kiest met een eigen vergunning en geen dochter of andere handelsnaam van dezelfde bank.

Bij een storting in verband met de aankoop of verkoop van een eigen huis, is gedurende drie maanden maximaal 500.000 euro gegarandeerd.
 

Soorten spaarrekeningen

Veel spaarrekeningen kennen beperkende voorwaarden, andere hebben die niet. De spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bieden soms een lagere rente, maar niet altijd. Het loont dus de moeite om eerst te kijken of er een spaarrekening zonder voorwaarden is die een aantrekkelijke rente biedt.

Veel voorkomende beperkende voorwaarden zijn bijvoorbeeld een minimum inleg, een verplichte periodieke inleg, een verplichte spaarduur of een verplichte betaalrekening bij dezelfde bank.

Overweeg een deposito

De rente van een spaarrekening kan variabel zijn of vast. Een vaste rente is vaak iets hoger. Daartegenover staat dat je het geld voor een bepaalde tijd moet vastzetten. Deze vorm heet depositosparen.

Meestal geldt: hoe langer je het geldt vastzet, des te hoger de rente. Het nadeel is dat je kosten moet maken als je het geld onverhoopt toch nodig hebt. Dit kan een lucratief alternatief zijn voor een vrij opneembare spaarrekening met een variabele rente. Kijk daarom ook naar de beste depositospaarrekeningen.

Wat vindt de fiscus?

In 2019 hoeven spaarders over de eerste 30.360 euro van hun vermogen geen belasting te betalen. Bij een vermogen boven dit bedrag betaal je 30 procent belasting over het gemiddelde rendement dat de fiscus zelf berekent. Het maakt dus niet uit of je spaart of belegt en ook niet wat het werkelijke rendement is.

Bij een vermogen tot ruim een ton gaat de fiscus uit van een gemiddeld rendement van 1,94 %. Over het meerdere tot ruim een miljoen maak je volgens de fiscus een rendement van 4,45 %.