beleggenvergelijking.nl

 P2p: beleggen in doorverpakte leningencrowdfunding

Hoe werkt crowdfunding?

Bij crowdfunding belegt u meestal in leningen aan particulieren of bedrijven. Deze worden aangeboden via websites, waarop vervolgens een groep investeerders zich kan inschrijven. Het voordeel van het doorverpakken is dat u heel goed uw leningen kunt spreiden. Als u normaal gesproken al uw spaargeld stopt in 1 vakantiehuis of u investeert in een bedrijf, loopt u relatief veel risico. Bij p2p-leningen zal een deel van de leningen zeker niet worden terugbetaald. Als u heel veel leningen verstrekt, kunt u incidentele verliezen gemakkelijk opvangen.

P2p-leningen: de voordelen

Het verstrekken van p2p-leningen heeft verschillende voordelen:

  • de rente is veel hoger dan bij een bank, meestal zelfs 4% tot wel 10%
  • u kunt makkelijk uw geld spreiden over verschillende leningen
  • uw beleggingen worden minder afhankelijk van het heersende beursklimaat

P2p-leningen: de nadelen

  • U bent sterk afhankelijk van het p2p-platform. Zij bepalen de voorwaarden en kunnen deze vaak zomaar wijzigen.
  • U bent mogelijk uw geld kwijt als het p2p-platform failliet gaat. Sommige platforms zijn geen partij tussen de geldgever en geldnemer. Dan loopt de lening gewoon door bij een faillissement.
  • de looptijden van de leningen zijn vaak 2-5 jaar, een lange tijd om niet bij uw geld te kunnen. Het doorverkopen van uw pakketjes leningen is niet bij elk platform mogelijk.

Waarom het aanslaat

Ongetwijfeld is het hoge rendement de belangrijkste drijfveer achter p2p-leningen. Dit hoge rendement is mogelijk omdat traditioneel een bank leningen verstrekt met het spaargeld van particulieren als onderpand. Omdat de bank niet meer nodig is als schakel kan geld lenen goedkoper worden.

De andere reden is dat veel banken te weinig geld beschikbaar hebben om uit te lenen, doordat ze te gemakkelijk hypotheken hebben verstrekt. Hierdoor komen veel kleine bedrijven moeilijk nog aan geld. Daarnaast hebben banken veel meer regels waar ze zich aan moeten houden. Kleine bedrijven zijn daarom al snel minder interessant voor banken. P2p-leningen springen daarom vooral in deze ruimte, die de banken en overheden hebben geschapen.