beleggenvergelijking.nl
HomeCrowdfunding Bondora

 Bondora   openen

bondora

Bondora richt zich op consumentenleningen in met name Oost-Europa.

In deze regio zijn de banken minder ontwikkeld dan hier en liggen de rentes op leningen flink hoger. Rentes van 26% of meer zijn geen uitzondering, terwijl in Nederland het maximumtarief 15% is.

Overigens lag dit maximumtarief in Nederland een paar jaar terug ook nog boven de 20%.

Een voordeel is dat er een grote markt is voor tweedehandsleningen. Je kunt hierdoor snel aan leningen komen. Maar of je ook snel deze leningen weer kwijtraakt, is door het grote aanbod zeer de vraag.

Hoge risico's

Het ligt voor de hand dat de risico's vrij hoog zijn bij dergelijke leningen. Omdat Bondora veel automatisch doet, kunnen slechte leningen er makkelijk tussendoor glippen. Veel leningen eindigen daarom uiteindelijk bij de rechtbank.

Bondora heeft echter een goede ervaring in het thuisland Estland, waar veel leningen via de rechtbank toch zijn terugbetaald.

In andere landen waar Bondora actief is, is deze zekerheid veel minder. Het is maar afwachten wat een rechter in Spanje vindt van een lening die is verstrekt door het Estlandse Bondora en gefinancierd door een Nederlander.

Een ander risico van Bondora is dat het pan-Europees is. Er is nog weinig ervaring hoe dat juridisch in elkaar steekt bij een faillissement. Overigens heeft Bondora zichzelf vrijwillig onder het toezicht van de Engelse toezichthouder FSA geplaatst.

Speciale voordelen

  • Relatief hoge rendementen mogelijk
  • Unieke toegang tot een interessante beleggingscategorie

> Investeer via Bondora

Kenmerken
ToezichtFSA (Engelse AFM)
AanbodConsumentenlening Oost-Europa
VestigingslandEstland
» Bezoek website

Andere bezoekers bekeken ook

Alex Zelf Beleggen
Ontvang €200 transactietegoed