beleggenvergelijking.nl

 Portefeuille overboeken: vijf brokers vergelekenBeleg je zelf op de beurs en wil je overstappen naar een andere broker, dan is het mogelijk om je bestaande effecten mee te verhuizen.

Een portefeuille overboeken heet dat in beleggersland. We leggen kort uit hoe dit gaat bij vijf bekende brokers, en wat het kost.

Overboeken naar Binck

Wil je overstappen naar Binck, dan regelt deze bekende beleggersbank het overboeken van je huidige portefeuille volledig voor je. Overboeken naar een nieuwe Binck-rekening is gratis. De kosten die je oude bank aanrekent, krijg je zelfs terug in de vorm van transactietegoed.

Dit tegoed is maximaal 25 euro per fonds en maximaal 500 euro voor de hele portefeuille.

Je levert bij Binck een kopietje van je overstapkosten aan. Binnen drie dagen heb je dan het transactietegoed op de nieuwe rekening. Je moet dat tegoed binnen drie maanden spenderen.

Overboeken van beleggingsfondsen is ook mogelijk als je een Binck Fundcoach-rekening wilt openen (Fundcoach is de fondsenwinkel van Binck). Maar soms is het voordeliger om de fondsen te verkopen en opnieuw aan te kopen bij je nieuwe broker, zegt Binck. De broker bekijkt je portefeuille en rekent voor jou uit wat het gunstigst is.

Kosten Binck: €0,-
Aantal beleggers bij deze bank: 632.000
Bekijk Binck Zelf Beleggen

Overboeken naar DeGiro

Overstappen naar DeGiro is erg simpel. Je hoeft alleen maar een formulier in te vullen dat je op de website van deze broker kunt vinden.

Gratis is het in principe niet. DeGiro rekent 10 euro per regel (*), maar alleen als je portefeuille minder dan 3.000 euro waard is. Daarboven is overstappen kosteloos.

Je krijgt geen vergoeding voor de vertrekkosten van je oude bank of broker. Dit nadeel zul je terug moeten verdienen met de lagere transactiekosten die Degiro doorgaans te bieden heeft.

Het formulier kun je mailen of per post opsturen. Je moet ook een overzicht van je huidige portefeuille toevoegen. DeGiro neemt vervolgens contact op met je oude bank en regelt verder alles.

Kosten DeGiro: €10,- per regel bij portefeuilles kleiner dan €3.000,-; €0,- bij portefeuilles groter dan €3.000,-
Aantal beleggers bij deze bank: 330.000
Bekijk DeGiro

Overboeken naar Lynx

Bij Lynx kun je pas terecht als je portefeuille minstens 3.000 euro weegt. Ook hier moet je een overboekingsformulier invullen. Dit kan je per post opsturen, maar de broker raadt aan om het formulier in te scannen en te mailen. Dit kan naar overboeken@lynx.nl.

Lynx rekent geen kosten aan, maar geeft ook geen vergoeding voor de kosten van je oude broker.

Kosten Lynx: €0,-
Aantal beleggers bij deze bank: 60.000
Bekijk Lynx Beleggen

Overboeken naar Alex

Ook Alex neemt je de overstap uit handen, zonder kosten. Je effecten worden gratis in een nieuwe portefeuille gestopt. Je kunt een vergoeding krijgen voor de gemaakte vertrekkosten, maar dit moet je individueel met Alex bespreken – een algemene regeling is er niet.

Wil je geautomatiseerd láten beleggen bij Alex, houd er dan rekening mee dat je minimaal 25.000 euro moet inleggen/overdragen.

Kosten Alex: €0,-
Aantal beleggers bij deze bank: 60.000 zelf beleggen, 30.000 laten beleggen
Bekijk Alex Zelf Beleggen

Overboeken naar Tradersonly

Tradersonly is er voor de ervaren, actieve belegger. Ook naar deze broker kun je je effecten probleemloos laten overboeken.

Tradersonly zal je echter aanraden om je effecten gewoon te verkopen bij je huidige bank en het geld over te schrijven naar de nieuwe rekening. Dat gaat in de praktijk meestal sneller, zegt deze broker. Hij waarschuwt dat je oude bank de overboeking "meerdere weken kan laten aanslepen".

Gedurende deze weken kun je dan niet handelen in je effecten, wat misschien een nadeel voor je is. Besef echter ook dat je transactiekosten moet betalen als je besluit opnieuw aan te kopen.

Bij Tradersonly begin je met minimaal 5.000 euro.

Kosten Tradersonly: €0,-
Aantal beleggers bij deze bank: onbekend
Bekijk Tradersonly

Wat kost het bij je oude bank?

Meestal regelt de nieuwe broker dus alles voor je, vaak gratis. De kans is echter groot dat je oude broker of bank wél kosten aanrekent, de zogenaamde overboek- of lichtingskosten. Alleen Lynx en Tradersonly doen dat niet op dit moment.

Hieronder zie je de kosten van enkele aanbieders.

Kosten per regel:
- ABN Amro: €27,23
- Alex: €25
- ASN Bank: €50
- Binck: €25
- Degiro: tegen kostprijs, minimaal €100 per regel
- ING: €50
- Lynx: gratis
- Nationale-Nederlanden: €5,- per binnenlands effect, €15 per buitenlands effect
- Rabobank: €22,50 per binnenlands effect, €55 per buitenlands effect
- SNS Bank: €5,- per binnenlands effect, €25 per buitenlands effect
- Tradersonly: gratis
- Triodos: €35

* Per regel wil zeggen: je betaalt een bedrag per fonds of effect, ongeacht het aantal stuks dat je ervan bezit.

Tot slot een paar belangrijke tips

Wil je overstappen, kijk er dan vooral naar of je nieuwe broker wellicht kosten rekent die je niet gewend bent van je oude beleggingsbank. Vergelijk zeker niet alleen de transactiekosten, maar check bijvoorbeeld ook of je met vaste kosten zoals een bewaarloon of servicefee te maken krijgt.

Vraag altijd eerst naar de overstapservice van je nieuwe beleggingsbank. Dan hoef je zelf weinig of niets te regelen bij de oude aanbieder en krijg je uitleg over de vergoeding van de kosten.

Houd er rekening mee dat overboeken van je portefeuille twee weken kan duren. Staan er ook in het buitenland genoteerde effecten op je overzicht, dan duurt het mogelijk nog langer.

(door Ton Hermans, 29 november 2018)