Meeste Nederlandse beleggers zijn doe-het-zelvers

Ton Hermans

06/03/2020

De meeste Nederlanders die beleggen, doen dat zelf via internet. Dat blijkt uit een nieuwe telling van toezichthouder AFM. Nog maar een op de tien beleggers schakelt hiervoor een financieel adviseur in.

Zes van de tien beleggers handelen zelfstandig op de beurs via de website of app van een broker. Bekende brokers in Nederland zijn Degiro en Binck.

Drie op de tien laten geautomatiseerd beleggen. Dat gebeurt op basis van een bestaand beleggersprofiel – waar je na invullen van een vragenlijst bij wordt ingedeeld – en een eenmalige of maandelijkse inleg bij een laagdrempelige vermogensbeheerder zoals Robeco.

De vermogensbeheerder zet een robot oftewel computerprogramma aan het werk, dat vervolgens voornamelijk in fondsen laat investeren. Het is ook mogelijk om je bestaande beleggingsportefeuille hier naar over te hevelen.

Bank trekt adviseur terug

Nog maar een van de tien beleggende Nederlanders (11%) schakelt een adviseur in. Bij een vorige telling in 2014 was dat nog het dubbele.

Dit komt volgens de AFM doordat banken geen persoonlijk advies meer willen geven aan mensen met te weinig vermogen. Banken hebben sinds enkele jaren te maken met strengere regelgeving. Zij mogen hun advies ook niet meer baseren op provisies van aanbieders van beleggingsproducten.

Maar mogelijk speelt ook de opkomst van online beleggen een grote rol. Op handelswebsites van brokers zoals Binck, Degiro, Lynx, Tradersonly en Flatex kun je zelf aan de slag.

Ook een bank als ABN Amro biedt tegenwoordig voor zijn beleggende klanten een prima platform waarop ze zelf aandelen of andere effecten kunnen kopen en verkopen.

Groep beleggers groeit hard

Zeker nu de spaarrente nul of zelfs negatief is, wordt zelf beleggen steeds aantrekkelijker. Binck-woordvoerder Ronald Veerman zegt deze week in het FD dat vooral geautomatiseerd beleggen explosief toeneemt.

Volgens cijfers van Binck neemt deze groep beleggers jaarlijks toe met vijftig- à honderdduizend Nederlandse huishoudens, terwijl het aantal zelfbeleggers ongeveer gelijk blijft.

Een recente telling van onderzoeksbureau Kantar laat zien dat het totale aantal beleggende huishoudens in Nederland op ruim 1,5 miljoen ligt. De AFM zegt dat een op de zes Nederlanders belegt.

Een overzicht van brokers bij wie je kosteloos online een beleggingsrekening kunt openen, vind je hier op Beleggingsrekeningen. Aanbieders van geautomatiseerd vermogensbeheer staan in dit overzicht.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 6 maart 2020; Bron: AFM)

Lees ook:

» Helft beleggers heeft meer dan één rekening

» Aantal beleggers in Nederland loopt flink op

» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?

» De meest voorkomende doelen van beleggers

» Hoeveel spaargeld heeft een belegger?

» Hoe kan ik goedkoop beleggen?

» Welke kosten heb je als je gaat beleggen?